O lecčems, co rámuje můj život člověka a kněze

Madrid = Děkuji a chválím!

26. 8. 2011 22:47
Rubrika: komentuji | Štítky: Madrid2011

Všimli jste si toho v Madridu taky? Jádrem téměř každého podstatného sdělení bylo poděkování a povzbuzení. Explicitně nebo implicitně. Jak od českých Otců biskupů, tak od Svatého Otce. Že to jde a že je to potřeba, je pro mne jedno z nejdůležitějších sdělení, protože tuto dovednost si člověk osvojuje vlastně celý život. Nikoli děkování pro děkování, nějakou technicko-pamatovací řečovou dovednost typu ptydepe, ale děkování jako opravdový výsledek přemýšlení o druhém; výsledek všímání si jeho vlastností, dovedností, chování. Děkování a pochvala je, dá se říci, jedním z přirozených projevů blíženské lásky. Je vléváním sil tam, kde ochabují, je zahřátím sdrdíčka, které chladne. Je pro chválícího zpětně nadějí, že někdo si všimne mého dobrého díla a pochválí jej. Domnívám se, že ne Zemi není člověka, který by nebyl za něco k pochválení. Přitom je to poměrně jednoduchá, kaloricky nenáročná záležitost. Řetěz radosti.

V Pavlionu Otcové biskupové děkovali za čas, který jsme my poutníci dali Španělsku, za snášení horka a žízně. Děkovali organizátorům, účinkujícím, muzikantům a zpěvákům, taky divákům Tv Noe za podporu neteří a vnuků... Svatý Otec děkoval za odvahu bohoslovcům, řeholnicím, nám všem na Cuatro Viento poděkoval za snášení deště a větru (byl na tom přitom podobně) a taky za věci, o kterých nemůže vědět, zda a jak je zvládáme, ale může vyvozovat z toho, že jsme "na place", a taky jako preventivní povzbuzení k tomu, abychom, pokud nejsme, dobří byli.  Příslušníkům některých národů děkoval specificky za jejich přínos události, církvi a společnosti.

Důležité pro mlaďochy je pozorovat: prvně se čeká, že nadřízení děkují podřízeným, starší mladším, rodiče dětem; je dobré nezapomínat, že i nadřízení si zaslouží a  potřebují poděkování (kdy jste kdo zašli do zákristie, bez okolků řekli "děkuji za mši svatou, otče" a koukali rychle vypadnout, aby jako nebyl trapas); důležité je nepřehlédnout, kdy už jsem v pozici toho vyrostlejšího, nadřízenějšího nebo i jen rozumnějšího :-); přicházívá to nenápadně, ale nevyhne se to nikomu.

Tak - děkuji tomu, kdo dočetl až sem. :-)
A ještě zvlášť děkuji těm, kteří jsme tam byli blízko v práci i odpočinku. Byli jste a jste pro mě důležití.

Texty Madrid 2011 v editovatelné podobě, abyste si je mohli konvertovat do svých elektronických zvířátek, jsem umístil i sem.

S Bohem.oMH, Cuatro Viento, 21.8.2011

o. Martin Holík

Zobrazeno 2078×

Komentáře

Simona Procházková (Delfinium)

Však, otče Martine, Vám je také za co děkovat !!! ;o) A skrze Vás i Vašim spolupracovníkům :o) Vše dobré ... +

oMH

Díky, za díky, Simono :-); Proglas považuji za dílo všech: tvůrců, přispěvatelů, autorů, modlících se... těch, kteří život pověsili na Krista. V tom jeho hodnota.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková