O lecčems, co rámuje můj život člověka a kněze

Prof. P. Petr Piťha podruhé - PO prezidentských volbách

27. 1. 2013 17:08
Rubrika: komentuji | Štítky: politika

Vyslovil jsem veřejně svůj názor na význam prezidentských voleb v době politické kampaně. I když na něm nic neměním, považuji za správné vystoupit ještě po zvolení hlavy státu, a to hned.

Prezident je legitimní

Uvědomuji si tyto skutečnosti. Prezident je zvolen. Poté, co složí ústavní slib, bude samozřejmě prezidentem pro všechny občany. V demokratickém státě musí být respektován většinový názor i těmi, kdo ho nesdílejí, protože ho považují za chybný. Demokratem nepřestanu být a budu o naplňování demokracie usilovat za všech podmínek. 

Společnost věcných vs. povrchních

Kampaň i volby ukázaly, že je naše společnost dost ostře rozdělena. Nesdílím názor, že jde o rozdělení na politickou levici a pravici. Jde o rozdělení na ty, kdo chtějí věcně řešit problémy, které před námi stojí, a na ty, kdo jednají podle krátkodobých a navíc osobních či skupinových zájmů nebo podlehnou povrchní přitažlivé agitaci. Zastávám názor, že otázky svou podstatou odborné, nelze řešit politickou diskuzí. Třikrát tři je a zůstane devět bez ohledu na to, jak to kdo vnímá.

Protože jde o tento problém přístupu k řešení státu, je třeba se mu věnovat bez ohledu na osobu hlavy státu. Podrážděné zkratkovité reakce nejsou znakem jednání rozumného, ale bezhlavého.

Práce a práce

Čeká nás usilovná práce, aby převážilo logicky správné myšlení nezatížené účelovou krátkozrakostí a spoustou ideologických předpojatostí, tj. dlouhodobě tradovaných nepravd. Cesta k tomu nebude ani snadná ani krátká. Všem k ní přeji soustavnost, trpělivost a vytrvalost. Nepodaří-li se nám postupovat na ní dost úspěšně, mohli bychom narazit na důsledky problémů oddalovaných a dosud řešených nedobře. Byl by to tvrdý náraz.

Každý ve svém díle

Nyní se vracím ke své práci, abych ji dělal, jak to druzí lidé právem očekávají – pořádně a včas. Doufám, že mě v tom chod státu ani společenská situace nevyruší natolik, abych musel pro veřejnost znovu formulovat svůj názor. 

V Praze 26. ledna 2013 

Prof. Dr. Petr Piťha.

Mezititulky Martin Holík.

Zobrazeno 4436×

Komentáře

embec

Ano, s respektem k volbě druhých s odhodláním do další práce na tom, aby naše společnost nerezignovala, nenadávala a nepodléhala blbé náladě bez toho, že by její členové (my) něco dělali a neměli zájem o vše kolem!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková