O lecčems, co rámuje můj život člověka a kněze

Školní otázka pro Ježíše - hm, o prázdninách?

28. 6. 2015 1:18
Rubrika: převyprávěnky

Kdo je můj bližní?
Tak zněla školní otázka pro Ježíše od pana zákoníka, jak je zapsáno u Lukáše 10, 30 neasi. Ježíš odpověděl příběhem:
Jeden člověk šel z Jeruzaléma do Jericha a padl do rukou lupičů; ti jej obrali, zbili a nechali tam ležet polomrtvého. Vypadal jako bezdomovec. Možná jím byl od počátku, možná až od toho okradení. Sípal špatnou češtinou. Náhodou šel tou cestou kněz, farář z blízké vesnice, ale když ho uviděl, vyhnul se mu: Šel za nemocnými, a máte-li v pozlacené burzičce eucharistii, nemůžete jen tak všeho nechat.
Stejně se mu vyhnuli i farníci, kteří tudy spěchali na Modlitbu chval do svého krásného kostelíka. Soucit měli, zvláště ženy, ale měli také sváteční oděv a ležící muž byl dost zakrvácený; vypadal ale, že dýchá, tak snad už pro něj někdo zavolal záchranku. „Ožrala jeden. Takhle to dopadá, když se lidé rozvádějí“, podotknul jeden z nich.
Vyhnul se mu i ředitel jednoho rozhlasu; napadlo ho ještě, že dá do vysílání upozornění, aby byli na té cestě lidé opatrní: „Pozor, povalují se u nás kdejaká individua!“ Takový on byl stále praktický.
Ale když jeden zahraniční dělník – podle oděvu muslim to byl – na své cestě jel okolo toho místa a uviděl ho, byl hnut soucitem; zapnul blikačky, vytáhl lékárničku, pošmudlil ho desinfekcí, roztrhaným tričkem a kusem větve zpevnil jeho zlomeninu, a protože v místě nebyl signál mobilní sítě, naložil jej na sklopené sedadlo a zavezl do městské nemocnice na chirurgický příjem; na příjmu ale zjistili, že je muž cizinec a patrně nemá zdravotní pojištění. Tu zahraniční dělník udal svá data, podepsal místopřísežné prohlášení, že zraněný je jeho bližní a že vše uhradí ze svého konta, a odjel na policii ohlásit incident, okradení a ztrátu dokladů neznámého člověka. Druhý den se v nemocnici zastavil, s kytkou, a uhradil první poplatky. Naštěstí se ozvali příbuzní zraněného a péči převzali oni, ten muž v nemocnici pobyl jen krátce.
Jeden z farníků, varhaník to byl, přinesl příští neděli panu faráři i ostatním dobrou zprávu: „Ten muž, co jsme ho viděli, je v pořádku. Ještě, že jsou kolem nás dobří lidé. Jen jsem slyšel, že se těžko nahrazují ukradené doklady. S tou legislativou by naši prospěchářští politici měli něco dělat.“ A využil příležitosti, aby požádal pana faráře o dokoupení několika kancionálů. Ty současné jsou už potrhané, a ubývá jich; kradou bezdomovci a prodávají do antikvariátu.
Který z těch všech jednal správně? Pan zákoník odpověděl: "Ten, který prokázal milosrdenství." Ježíš mu řekl: "Jdi a jednej také tak."

A doporučuji přečíst i článek šéfa zpravodajství Proglasu Filipa Breindla: Četba pro tyto dny: Remarque

Zobrazeno 2957×

Komentáře

TvořilkaLenkaCitlivěnka

Nerozdýchávám krásu tohoto sdělní..Nádherné...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková